Hieronder vind u informatie met betrekking tot de hart testen die wij laten uitvoeren op onze honden, de eventuele verklaringen en consecuqenties bij gevonden afwijkingen.
Toelichting bij het Hart Screeningsformulier
Korte toelichting bij het screeningsformulier samengesteld door Dierenarts Valérie Bavegems, Vakgroep Geneeskunde en Klinische Biologie van de Kleine Huisdieren, Faculteit Diergeneeskunde, Merelbeke, België,
in samenwerking met Drs. Mariëtte Vink-Nooteboom, dierenarts-specialist veterinaire radiologie, Veterinair specialistisch centrum "De Wagenrenk", Wageningen, Nederland.
De hart-echo en kleurendopplertest bij een Cavalier, ter beoordeling van de mitralisklep, verloopt in verschillende stappen.
Fase 1:
In een eerste fase worden de gegevens van de hond verzameld: een kopie van de stamboom, het gewicht van de hond en controle van de identificatie (chip). Sommige onderzoekers zullen hierna de hond ausculteren (facultatief): grondige auscultatie met registratie hartfrequentie en eventuele aanwezigheid van een bijgeruis. Indien bijgeruis aanwezig: bepalen graad (dit is de “luidheid” van het bijgeruis, op een schaal van 1 tot 6) en de klep waar het bijgeruis het sterkst te horen is.
Fase 2:
In een tweede fase wordt de hond eventueel geschoren ter hoogte van het rechter (en eventueel linker) oksel, afhankelijk van de onderzoeker. De hond wordt dan op de rechter zijde neergelegd, met het oksel boven een inkeping in de echotafel. Dit is nodig omdat, voor een goede beeldvorming, van onderaf gewerkt moet worden. Eventueel worden de ECG-kabels ook bevestigd aan de pootjes van de hond.
Vanuit deze positie worden een aantal standaard doorsneden –zowel dwars als overlangs- door het hart heen gemaakt, zodat wanddiktes en diameters van boezems en kamers opgemeten kunnen worden. Deze worden dan later vergeleken met referentiewaarden per gewicht.
Fase 3:
In een derde fase wordt een overlangse doorsnede gemaakt door het hart heen, en wordt de mitralisklep in detail bekeken, zodat deze kan beoordeeld worden op al dan niet doorbuigen of prolaberen van de klepdelen en verdikking van de klepdelen. Daarin bestaan een aantal gradaties (gedefinieerd aan de hand van een tekening – zie lager) die mede de uiteindelijke beoordeling van de hond gaan beïnvloeden:
In deze derde fase wordt ook eventuele regurgitatie over de mitralisklep opgespoord en beoordeeld door middel van kleurendoppler. Regurgitatie is het teruglekken van bloed door de mitralisklep, naar de linker boezem, ten gevolge van het slecht sluiten van de klepdelen. Eventueel wordt de hond ook op de linkerzijde gelegd om de regurgitatie verder te beoordelen.
Fase 4:
In een vierde fase worden alle metingen en resultaten bekeken, en wordt een klasse (A tot en met E)
toegekend aan de hond. Het belangrijkste criterium is de beoordeling van de klep en de mate van prolaps.
Fase 5:
In een vijfde fase wordt fokadvies gegeven en advies voor heronderzoek. Let wel, er is geen fokbeperking, er wordt enkel vanuit de echocardiografische bevindingen een advies gegeven.
Fokadvies voorstel:
A/B/C positief advies. Na evaluatie van alle resultaten over 1 jaar wordt dit wellicht genuanceerd en de leeftijd van de hond erin betrokken.
D/E negatief advies.
Advies voor heronderzoek: